Basit dolandırıcılık, bir kişinin kasten ve yanıltıcı bir şekilde başka bir kişinin para ya da malını almasıdır. Bu suç, insanların güvenini kötüye kullanarak gerçekleştirilir.
Basit Dolandırıcılık Suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda: Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.
Dolandırıcılık suçunun cezası, suçun büyüklüğüne, maddi zararlarının boyutuna ve diğer faktörlere göre değişebilir. Ancak, genel olarak, dolandırıcılık suçunun cezası, hapis cezası, para cezası veya ikisinin bir kombinasyonu olabilir. Ayrıca, dolandırıcılar, hüküm giymeye devam etmeleri durumunda cezaevinde yapacakları faaliyetlerin sınırlandırılması, sosyal fonların dondurulması veya iş bulma yasağı gibi cezalar da uygulanabilir.
Dolandırıcılık suçunun önlenmesi, vatandaşların bilinçli olması ve dikkatli olması gerektiği vurgulanır. Vatandaşlar, dolandırıcıların yanıltıcı tekniklerini tanımalı ve para ya da mal vermeden önce araştırmalıdır. Ayrıca, vatandaşlar, dolandırıcılık suçunu ihbar etmeli ve devlet güvenlik güçlerine yardım etmelidir.
Basit dolandırıcılık suçu, çeşitli hukuki yollarla cezalandırılabilir ve dolandırıcılar, hapis cezası, para cezası veya ikisinin bir kombinasyonu gibi cezalara maruz kalabilir. Kurbanlar da bu suçlardan zarar gördükleri için tazminat talep edebilir.
Dolandırıcılık suçunun TCK.’nun 157. Maddesi kapsamında, görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Mahkemeler, suçun işlenip işlenmediğine, suçlu kim olduğuna ve cezanın ne kadar süreyle uygulanması gerektiğine karar verir. Eğer dolandırıcı suçlu bulunursa, mahkeme cezanın uygulanması için gerekli adımları atar. Kurbanlar da suçlun yargılandığı mahkemede tanıklık yapabilir ve tazminat taleplerini sunabilir.
Nitelikli dolandırıcılık, bir kişinin kasten, yanıltıcı ya da sahte bilgi kullanarak büyük miktarda para ya da malın alınmasıdır. Nitelikli dolandırıcılık suçları, basit dolandırıcılık suçlarına göre daha ağır ve ciddi suçlar olarak kabul edilir.
Nitelikli dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme ise Ağır Ceza Mahkemesidir.
Durumlarından bir ya da bir kaçı işlenmesi halinde nitelikli dolandırıcılık suçu oluşmaktadır.