İcra ve iflas hukuku genel anlamda borcunun zamanında ödemesini tahsil etmemiş olan borçluya karşı, alacaklı bireyin haklarını koruyan bir hukuk sistemidir. Borç, bu icra ve iflah hukuku sayesinde devlet zoru ile tahsil edilmektedir. Borçluya ait olan taşınmaz ya da taşınılabilir mallara belli şartlar altında el konulması da denilebilir. Kanunda bu tarz durumların nasıl işlenmesi gerektiği gayet açık ve net bir şekilde belirtilmiştir.
Türkiye ülke sınırları içerisinde borçlunun, borç tahsiline dair olan tüm usul ve esaslar, icra ve iflas hukuku kanunu ile düzenlenmiştir. İcra mahkemeleri de bu husus ile ilgili olarak görevlendirilmiştir. Kolluk kuvvetleri eğer ihtiyaç varsa mahkemenin talebi üzerine cebri bir icrada görevlendirilebilmektedirler.
İcra ve iflas hukuku davaları neler olabilir?
Borçlu ve alacaklı olan birey arasındaki her türlü uyuşmazlıkların ele alınabilmesi ve buna dair çözüm yollarının oluşturulabilmesinde İcra ve İflas Hukuku’ndan yararlanılabilmektedir. İcra ve İflas Hukuku için; müvekkil ile karşı tarafın arasında borç – tasfiye görüşmelerinin yapılabilmesi ve bu görüşmelerin protokole bağlanması, borçlunun mal varlığının detaylı bir şekilde araştırılması, kredi sözleşmelerinden doğmuş olabilecek ihtilaflarının çözümlenmesi, alacaklı ve borçlu bireyler arasında anlaşma zeminin yaratılması, konkordato, iflas ilanı, iflas etmiş olan gerçek ve tüzel olan bireylerin tüm yasal işlemlerinin takip edilmesi gibi konularda İcra ve İflas Hukuku avukatları müvekkillerine danışmanlık yapmaktadırlar.
Ek olarak İcra ve İflas Hukuku alanında belirli olan dava kalemleri girmektedir. Genellikle İcra ve İflas Hukuku davalarını maddeleyecek olursak şu şekilde olur:
Bunların hepsine ek olarak İcra ve İflas Hukuku’ndan kaynaklı olan bağımsız davalarının takip edilebilmesi süreçleri de İcra ve İflas Hukuku alanına dâhil edilmektedir.
İcra takibinin türleri neler olabilir?
İcra takibi, alacaklı olan bireyin borcunu tahsil edememiş olması üzerine yasal işlem başlatmasına denmektedir. Devlet zoru ile borçlu olan kişi borcunu öder. Bu bağlama göre icra takibi türleri şu şekildedir:
İcra takibi çeşitleri için bireyin sorumlu olacağı kanuni haklar ve borçlar çoğunlukla değişkenlik göstermektedir. Herhangi bir sebepten icra takibi başlatıldıktan sonra yedi gün içerisinde kişi borca itiraz edebilir. Aksi halde bir itirazda bulunulmazsa ödeme emri kesinleşir.
Haciz türleri nelerdir?
İcra ve iflas hukukunda farklı haciz türleri bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
Borç ve borçlu – alacaklı arasında bulunan sözleşmenin türüne göre yukarıda belirtmiş olduğumuz haciz türlerinden herhangi biri işleme konulabilir.